Weetjes

  • Er bestaan duizenden rassen pompoenen.
  • De zwaarste pompoen ter wereld staat op naam van Ron Wallace. De Amerikaan haalde het wereldrecord met een pompoen van maar liefst 911,27 kg.
  • Indianen van Midden-en Zuid-Amerika verbouwden 7000 jaar voor Christus al pompoenen , maar ze kwamen pas in 16de eeuw naar Europa.
  • Botanisch gezien is pompoen een vrucht, die vaak in zoete gerechten terugkomt.
  • Het is een ideale wintergroente, bevat weinig kcal en veel bètacaroteen en vitamine A.
  • Pompoenen zijn echte spurters: ze doen er maar 3 tot 4 weken over om van zaadje tot flinke plant uit te groeien.
  • Een pompoen neemt makkelijk 5 vierkante meter in beslag. Aan een of twee planten heb je dus meer dan genoeg.
  • Niet veel plaats? Minipompoenen zijn de oplossing. Sweet Dumpling, Baby Boo en Jack Be Little passen precies in één hand.
  • Een pompoen is rijp wanneer de steel er kurkachtig en gerimpeld uitziet en de vrucht keihard aanvoelt.
  • Is de pompoen nog niet rijp? Leg er dan een bedje stro onder tegen het rotten.
  • Een pompoen oogst je zo voorzichtig mogelijk, met de steel en een stuk van de stengel er nog aan. De minste beschadiging kan verrotting veroorzaken.
  • Bewaar pompoenen op een droge en donkere plek tussen 8 en 12 graden, zoals een kelder.
  • Je kan een exemplaar gemiddeld drie tot 4 maanden bewaren, maar sommige soorten blijven tot een jaar goed.
  • Wacht 1 tot 2 weken na de oogst om de pompoen klaar te maken, ondertussen rijpen ze nog na en worden ze zoeter met meer smaak.